31 Ağustos 2011 Çarşamba

Eurobasket 2011 - Grup Aşaması 1. Maçlar


Eurobasket 2011, 31 Ağustos'ta oynanan grup ilk maçlarıyla başladı. İlk maçlarda herhangi bir sürpriz yaşanmazken, tüm takımların bocalaması dikkat çekti. Kendi oyununu tam olarak yansıtabilen bir takım yoktu.

A Grubu'nda favoriler, İspanya, Litvanya ve Türkiye maçlarını kazanmayı başardılar. İspanya, Polonya karşısından beklenenden çok daha fazla zorlandı. Turnuvanın bana göre en kuvvetli takımı konumunda İspanya ve kendi içlerinde sorun yaşamadıkları sürece şampiyonluğun en kuvvetli adayı durumundalar. Ancak Polonya karşısında pek de turnuvanın havasına giremediklerini gösterdiler. Pau Gasol'ün muhteşem 29 sayılık performansı olmasaydı, İspanya belki de beklenmedik bir yenilgiyle turnuvaya merhaba diyecekti. Polonya üç favorinin ardından grubun en iyi takımı gibi duruyor, büyük ihtimalle dördüncü sırayı alırlar. Ev sahibi Litvanya, turnuvanın bir başka iddialı takımı. Ev sahibi olmalarının yanında genç yetenekleri tecrübeli isimlerle harmanlayan bir kadroyla turnuvaya geldiler ve başarılı olmaları kuvvetle muhtemel. Büyük Britanya karşısında onlar da bocalar gibiydi. Özellikle üçüncü çeyrekte yaptıkları 10 top kaybı hiç hoş bir sinyal değildi. Rimantas Kaukenas'ın clutch bir performans sergilemesiyle Litvanya sürprize izin vermedi. Büyük Britanya'da ise tüm takımın Luol Deng'in sırtına bindiğini görüyoruz. Deng oyundan hiç çıkamadı maçta, zamanla yorulabilir. Milli takımımız ise, turnuvanın en zayıf takımı olarak kabul edilebilecek Portekiz'le oynayarak turnuvaya merhaba dedi. Türkiye en kötü, Portekiz en iyi oyununu oynasa dahi Portekiz Türkiye'ye rakip olabilecek bir takım değildi. Bu yüzden maçı ölçü olarak almak yanlış olur. Yine de Enes Kanter'in çok formda görüntüsü, topu çok iyi paylaşmamız ve herkesin süre alıp skor üretmiş olması turnuvanın geri kalanı için güzel sinyaller. Portekiz'in grupta galibiyet alması çok zor görünüyor.

B Grubu'nda Sırbistan, Fransa ve İtalya beklendiği üzere maçlarını kazandılar. Sırbistan-İtalya maçı ilk gün programının en ilgi çekici maçıydı. Dünya Şampiyonası'nda yarı finalde Türkiye'ye yenilen Sırbistan, takım olma açısından turnuvanın en kuvvetli takımı gibi görünüyor. İtalya karşısında ilk çeyrekte geriye düşmelerine karşın takım halinde gösterdikleri gelişme ve maçı bir anda kontrolleri altına almayı başarmaları çok iyi sinyallerdi. Genç uzun Milan Macvan'ın çok verimli oluşu da Sırpları epey sevindirmiş olmalı. İtalya ise turnuvanın sürpriz takımlarından biri olmaya talip. Ancak şut performanslarının hiç düşmemesi ve daha iyi savunma gayreti göstermeleri gerekiyor. Yıllar sonra ilk kez istediğine yakın bir kadroyla bir büyük turnuvaya katılan Fransa, Letonya karşısında beklediğinden fazla zorlandı. Ama bunu oyun içindeki hatalarla açıklamak mümkün değil. Letonya takımı muhteşem bir şut performansı gösterdi, başta 32 sayı kaydeden Janis Blums olmak üzere. Yine de Fransızlar kalitelerini göstererek Tony Parker'ın 31 sayısının liderliğinde galibiyeti almayı başardılar. Önleri açık görünüyor, sert savunma yapan bir takım gelene kadar. Letonya'nın ne yapacağı ise şutörlerinin durumuna bağlı. Almanya grup ilk maçlarının en farklı galibiyetini İsrail karşısında aldı. Dirk Nowitzki-Chris Kaman pota altı ikilisiyle çok canlar yakacak gibi göründüler. Rahat bir şekilde İsrail pota altını domine ettiler ve takımlarını kolay bir galibiyete taşıdılar. Bu ikiliyle birlikte Almanya son yıllarda aradığı başarılara yaklaşabilir. İsrail ise vasatın altında kadrosuyla geleceğinin pek parlak olmadığını gösterdi.

C Grubu, diğer gruplara göre daha yakın maçların geçtiği gruptu. Buna karşın fire veren olmadı. Grubun favorisi Yunanistan, eksik kadrosunun etkisiyle Bosna Herske karşısında zorlandı. Dimitris Diamantidis, Theodoros Papaloukas, Vasileios Spanoulis gibi yıldızların eksikliğini çok hissediyorlar bariz şekilde. Bu maçta takımı sürükleyen isim olan Nick Calathes'e turnuva boyunca çok iş düşecek. Eğer Bosna Hersek'in şutörü Mirza Teletovic 9'da 0 gibi facia bir üçlük oranıyla oynamasaydı, Yunanistan kazaya uğrayabilirdi. Son yıllardaki en başarısız derecelerini almaları muhtemel. Grubun bir diğer iddialı ekibi Hırvatistan, beklenenden çok çok daha fazla zorlandı. Elemelerde altıda altı yaparak Eurobasket'e kalan Finlandiya, Hırvatistan'ı son ana kadar sıkıştırdı. Müstakbel Fenerbahçe Ülkerli Bojan Bogdanovic'in muhteşem 27 sayılık performansı olmasaydı, Hırvatistan bir şok yaşayabilirdi. Finlandiya takımı öne çıkan bir yıldızı olmamasına rağmen takım olarak yaptığı iyi hücumla dikkatleri üstüne çekti. Grubun diğer maçında ise Karadağ, Makedonya'yı mağlup etmeyi başardı. Yalnızca 500 kişinin izlediği maç, izleyicilere pek de bir şey vaad etmiyordu aslında. Bob McCalebb'in sırtladığı Makedonya, Vladimir Rasic'in pota altındaki müthiş dominasyonuna (20 sayı - 16 ribaund) karşı gelemedi. İki takımın da turnuvada pek geleceği yok gibi görünüyor. Güçlü görünen Karadağ, Finlandiya'nın arkasında kalırsa şaşırmam.

D Grubu'nda iki favori de maçlarını kazandılar kazanmasına ama zayıf rakiplerine pek de bir dominantlık gösteremediler. Eurobasket 2009'un üçüncüsü Slovenya, zayıf Bulgaristan'ı zar zor geçebildi. Pota altında Earl Rowland'ı bir türlü durduramadılar, bireysel yeteneklerle devirebildiler Bulgarları. Takım olarak kenetlenmeyi becermeleri lazım tekrardan. Birbirine yakın iki kültürün maçında Rusya, Ukrayna'yı Andrei Kirilenko'nun liderliğinde geçti. Rusya bol alternatifli ve güçlü bir kadroya sahip, eğer top paylaşımını daha iyi yaparlarsa ilerleyebilirler turnuvada. Ukrayna kısıtlı yeteneğiyle bir yere gelecek gibi görünmüyor. Gürcistan, Belçika'yı rahat geçerken, takım olma anlamında hiç de fena iş yapmadı. Pek iyi görünmeyen Slovenya'yı zorlamaları şaşırtıcı olmaz benim adıma.

Pek seyir zevki yüksek bir ilk gün olmasa da, üst seviye basketbolu özlediğimizi gösterdi Eurobasket 2011'in başlangıcı. Devamının daha güzel gelmesi ve milli takımın da başarıya doğru gitmesi dileğiyle.

---------------------------------------

GÜNÜN LİDERLERİ

Sayı

1. Janis Blums (Letonya) : 32
2. Tony Parker (Fransa) : 31
3. Pau Gasol (İspanya) : 29
4. Bojan Bogdanovic (Hırvatistan) : 27
5. Dirk Nowitzki (Almanya) : 25

Ribaund

1. Vladimir Dasic (Karadağ) : 16
2. Elvis Evora (Portekiz) : 12
3. Andrei Kirilenko (Rusya) : 11
4. Viktor Sanikidze (Gürcistan) : 11
5. Predrag Samardzinski (Makedonya) : 11

Asist

1. Milos Teodosic (Sırbistan) : 8
2. Tony Parker (Fransa) : 7
3. Thomas Kelati (Polonya) : 7
4. Stiven Bertt (Ukrayna) : 6
5. Petteri Koponen (Finlandiya) : 6

Blok

1. Ömer Aşık (Türkiye) : 4
2. Pau Gasol (İspanya) : 2
3. D.J. Mbenga (Belçika) : 2

Top Çalma

1. Vojdan Stojanovski (Makedonya) : 4
2. Bob McCalebb (Makedonya) : 4
3. Andrei Kirilenko (Rusya) : 4

---------------------------------------

GÜNÜN PERFORMANSLARI

 Janis Blums (Letonya) : 32 Sayı - 6 Asist - 1 Ribaund
Tony Parker (Fransa) : 31 Sayı - 7 Asist - 3 Ribaund
Pau Gasol (İspanya) : 29 Sayı - 7 Ribaund - 0 Asist
Luol Deng (Büyük Britanya) : 25 Sayı - 10 Ribaund - 4 Asist
Bojan Bogdanovic (Hırvatistan) : 27 Sayı - 7 Ribaund - 2 Asist

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder