16 Ağustos 2012 Perşembe

Clutch Algılaması

Clutch, yani kritik onlarda başarılı olabilme becerisi özellikle son yıllarda oyuncular değerlendirilirken fazlasıyla öne çıkan bir kriter olmaya başladı. Öyle ki clutch becerisi düşük olarak nitelenmeye başladılar. Ancak kamuoyundaki clutch algısı, clutch'ın gerçek anlamında uzaklaşmış durumda.

Öyle bir hale gelindi ki clutch kavramını son saniyelerde kritik şut sokmayla bağdaştıranlar çoğunluk halini aldı. Yapılan "clutchlık" karşılaştırmalarında kullanılan ana istatistik son bir dakikada üretilen sayılar ve şut yüzdeleri olmaya başladı. Skorer olarak oynayan oyuncular da doğal olarak burada öne fırladılar.

Fakat kelimenin asıl açıklaması net şekilde oyunun her alanından bahsediyor. Yani olay sadece el yakan topları kullanabilmekle sınırlandırılmamalı aslında. O, clutchlıktan farklı bir beceri ve aynı bir yerde değerlendirilmeli.

Kritik anlar ifadesi de fazlasıyla basitleştirildi ve basitleşe basitleşe maçın son bir dakikası halini aldı. Maçın kritik anlarının, sonucu belirleyen anlarının ve baskının en yüksek olduğu anların yalnızca son bir dakikada olduğunu kim garanti edebilir ?

Bu iki yanlış algılama yüzünden ligin "doğal skorerleri"nden süperstar olanları hemen bu alanda öne çıkıyorlar. Kobe Bryant, Carmelo Anthony ve Kevin Durant. Bu oyuncular şutları üzerinden oynayan doğal skorerler ve skor üretmek her zaman ana görevleri. Skorer bir oyuncunun kritik anlarda şut sokmasını beklemekten daha doğal bir şey yoktur, bu onların kimliğidir. Bunu beceremeyen de asla elit skorer olamaz.

Ancak buradaki ayrıntı ana görevi, oyun stili skorerlik olmayan isimlere yapılan haksızlık. En bariz örneği kesinlikle LeBron James "All-Arounder" tabir edebileceğimiz bir oyuncu ve hiçbir zaman elit şutör olmayan bir isim olmasına karşın ondan son saniyelerde el yakan şutları sokması bekleniyor, boştaki arkadaşına pas attığında eleştiriliyor. Kendisi şimdilerde şut konusunda da daha başarılı olduğu için clutch açısından daha üstlere yazılıyor ama birkaç yıl önce aldığı ve kesinlikle hak etmediği eleştiriler ortada. James'in ana problemi asla maç sonu oynamak olmadı, onun sorunu baskı altında oynamaktı, onu da artık aşmış durumda.

Clutch mevzularında en büyük haksızlık kesinlikle savunmacılara yapılıyor. Kritik anlarda hücumu yapamayan oyuncuya "Clutch değil" etiketi yapıştıranların ona hücumu yaptırmayan savunmacıya "Clutch" denmemesi abesle iştigal değil de nedir ?

Kafalardaki algı değişmedikçe daha çok haksızca yerden yere vurulan ya da göklere çıkartılan adam görürüz.

1 yorum:

  1. Sizinle konuşabilmek istiyorum. Önemli bir konu. Mailinizi verebilir misiniz ?

    YanıtlaSil