16 Eylül 2011 Cuma

Eurobasket 2011 - Çeyrek Finaller


Eurobasket 2011'de çeyrek final maçları tamamlandı ve Avrupa'nın en iyi dört takımı belli oldu.

Turnuvanın en büyük favorisi İspanya, kadro kalitesine rağmen beklentilerin çok altında bir takım performansı gösteren Slovenya karşısında sürpriz yaşamadı. Slovenya, ilk çeyrekte sergilediği üstün oyunla, kendi kalitesini turnuvada belki de ilk kez yansıtmayı başardı ancak ikinci ve üçüncü çeyreklerdeki İspanya dominasyonu, Slovenlerin ellerini kollarını bağladı. Juan Carlos Navarro muhteşem şut yüzdesiyle attığı 26 sayıyla Slovenya'nın umutlarını bitiren oyuncu olurken, Pau Gasol'ün Sloven pota altında yarattığı dominasyon dikkat çekiciydi. Erazem Lorbek, Pau Gasol karşısında sindi, bu kadar önemli bir maçta kendisinden beklenenin yarısını bile ortaya koyamadı. Ev sahibi Litvanya, turnuvanın flaş ekibi Makedonya'ya mağlup olarak tarihindeki en büyük şoklardan birisini yaşadı. Bo McCalebb liderliğindeki Makedonya, kendilerine şans verilmeyen maçta gösterdiği "takım olma" yetisiyle galibiyete uzandı. Turnuvanın en fazla süre alan oyuncularından Bo McCalebb, Vlado Ilievski ve Pero Antic, yorgunluktan bayılma seviyesine gelmelerine rağmen savaşmaktan hiç vazgeçmediler. Predrag Samardzinski gibi yan parçalar da iyi katkı verirken, asıl sürpriz 5'te 5 üçlük isabetiyle Litvanya'nın maçı kopartma ümitlerini hep söndüren Vojdan Stojanovski oldu. Basketbol felsefesi hızlı top çevirmeyle üç sayılık isabetler bulmaya dayalı olan Litvanya, 2/15 üç sayılık atarak kendi ipini çekti. Kısıtlı kadrolu Makedonların bu büyük başarısı ise, tarihe altın harflerle yazıldı. İspanya ile Makedonya, yarı finalde eşleşmiş oldular.

Diğer yarı final eşleşmesini belli edecek iki maçın ilkinde, Fransa, Yunanistan'ı devirmeyi başardı. Tamamen birbirine zıt iki basketbol felsefesinin (Fransa : Atletizm, Hızlı Oyun, Yunanistan : Güç, Yavaş Oyun) kapışmasında gülen, kadro kalitesi farkını başarılı şekilde kullanan Fransızlar oldu. Yunanlar aslında bu turnuvaya pek de iddialı gelmemişti. Takımın dinamosu Dimitris Diamantidis gelmemiş, son turnuvalarda takımın skor yükünü çeken Vasileios Spanoulis bu kez katılmamış, son turnuvalarda takıma uğramayan Theodoros Papaloukas, bakış açısını değiştirmemişti. Sofoklis Schortsanitis gibi oyunculara değinmiyorum bile. Yunanistan'ın çekirdek as rotasyon oyuncularından Nikolaos Zisis, Antonis Fotsis ve Ioannis Bourousis, takıma başarı getirmek için çarpışacaktı yalnızca. Kolay kuranın da etkisiyle yoluna devam edebilen Yunanistan, medar-ı iftiharı gücünü bu maçta da kullanmayı başardı ve kafa kafaya son bölüme kadar geldi. Buna rağmen Tony Parker, Nicolas Batum ve Joakim Noah'ın etkili oyunlarına X-Factor Nando De Colo da eklenince, Fransızlar galibiyete uzandılar. Yarı Final'in belki de en ilgi çekici maçında ise, Rusya, Sırbistan'ı devirmeyi başardı. 2007 şampiyonu, Andrei Kirilenko'nun muhteşem oyunuyla birlikte Milos Teodosic'in liderliğindeki 2009 finalistini on sayı farkla geçti. Sırbistan'ın kuvvetli oyunculara sahip olmamasını sonuna kadar kullanan David Blatt, aslında taktik zekasıyla bu maçı takımına getiren isim oldu. Fransa ile Rusya, ikinci yarı final eşleşmesini oluşturdular.

İlk klasman maçında ev sahibi Litvanya, Slovenya ile Olimpiyat elemesi vizesi almak için kapıştı. Slovenya turnuva boyunca oynadığı en iyi basketbolu ortaya koymasına rağmen, Mantas Kalnietis'in kritik sayılarıyla öne çıkan Litvanya, kendi evinde bir başka şok yaşamaktan kurtuldu.

Diğer klasman maçında ise, Yunanistan, Sırbistan'a ilk çeyrekte kurduğu 34-8'lik inanılmaz üstünlükle maçı kazanarak Olimpiyat elemesi biletini kaptı. Ioannis Bourousis, Sırp pota altında katliam yarattı. Bu galibiyette başrolü, Rusya-Sırbistan maçında belirttiğim üzere Sırpların güçsüzlüğü oynadı. Gücüyle ünlü Yunanistan, avantajını sonuna kadar kullandı.

Yarı Final Eşleşmeleri

İspanya - Makedonya
Fransa - Rusya

---------------------------------------

ÇEYREK FİNALLERİN LİDERLERİ 

Sayı

1. Juan Carlos Navarro (İspanya) : 26
2. Bo McCalebb (Makedonya) : 23
3. Milos Teodosic (Sırbistan) : 20
4. Pau Gasol (İspanya) : 19
5. Tony Parker (Fransa) : 18

Ribaund

1. Pau Gasol (İspanya) : 16
2. Andrei Kirilenko (Rusya) : 11
3. Ioannis Bourousis (Yunanistan) : 11
4. Predrag Samardzinski (Makedonya) : 10
5. Pero Antic (Makedonya) : 9

Asist

1. Andrei Kirilenko (Rusya) : 6
2. Sarunas Jasikevicius (Litvanya) : 5
3. Nikolaos Zisis (Yunanistan) : 5
4. Aleksey Shved (Rusya) : 5
5. Victor Khryapa (Rusya) : 4

Blok

1. Timofey Mozgov (Rusya) : 3
2. Serge Ibaka (İspanya) : 3
3. Pau Gasol (İspanya) : 3

Top Çalma

1. Andrei Kirilenko (Rusya) : 4
2. Edo Muric (Slovenya) : 3
3. Jose Calderon (İspanya) : 3

---------------------------------------

ÇEYREK FİNALLERİN PERFORMANSLARI

Pau Gasol (İspanya) : 19 Sayı - 16 Ribaund - 0 Asist
Andrei Kirilenko (Rusya) : 14 Sayı - 11 Ribaund - 6 Asist
Juan Carlos Navarro (İspanya) : 26 Sayı - 2 Ribaund - 0 Asist
Ioannis Bourousis (Yunanistan) : 17 Sayı - 11 Ribaund - 0 Asist
Bo McCalebb (Makedonya) : 23 Sayı - 2 Ribaund - 2 Asist

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder