2 Eylül 2011 Cuma

Eurobasket 2011 - Grup Aşaması 3. Maçlar 1. Gün


Eurobasket 2011'de tüm gruplarda maç yapılan ilk iki günün ardından, üçüncü günde A ve B gruplarında heyecan devam etti.

A Grubu'nda İspanya, önceki gün Türkiye'den ağır şekilde fark yiyen Büyük Britanya karşısında rahat bir galibiyete uzandı. Gasol kardeşler Büyük Britanya pota altını tek kelimeyle domine ederken, takım arkadaşlarının onları yoğun şekilde beslemesi, İspanya'yı sonuca götürdü. Şu an için Almanya pota altıyla beraber en güçlü pota altına sahip İspanya ancak Almanya'dan farklı olarak, bu ikiliyi besleyebilen yan parçalara sahipler. İspanya'nın oyun olarak tek eksiği kabul edilebilecek atletizmi sağlaması için takımda bulunan Serge Ibaka, yine oyuna konsantre olmayı başaramamasıyla dikkat çekti. 15 dakikada 5 faul alarak kenara geldi ve koç Scariolo'nun kendisinden beklediklerini sahaya yansıtamadı. Büyük Britanya ise ilk çeyrekte rakibine direnmeyi başardı. Luol Deng ilk iki maçın aksine daha ziyade takım arkadaşlarını oynatmaya yönelik bir stratejiyle sahadaydı. Daniel Clark'ın başarılı performansı dikkat çekti. Ancak Büyük Britanya koçunun oyuncularını hiç dinlendirmiyor oluşu, rotasyondaki başarısızlığı Büyük Britanyalı oyunculardan birkaçının kalp krizi geçirmesiyle sonuçlanabilir mazallah. Grubun ve günün en merakla beklenen maçında milli takımımız Litvanya ile karşılaştı. Ev sahibi Litvanya, son ana kadar çekişmeli giden mücadeleyi kazanarak 3'te 3 yaptı ve önemli bir mesaj vermiş oldu. Milli takımımız üç çeyrek boyunca savunmada iyi işler yaptı. Üç çeyrekte de rakibini 20 sayının altında tutmayı bildi. Ama maçın çözülmesine sebep olan son çeyrekte, pota altında yaşanan sıkıntılar çok dikkat çekiciydi. Koç Orhun Ene, son çeyreğe klasik Kerem-Ömer O. - Hidayet-Ersan-Ömer A. beşiyle çıktı. Litvanya ise iki uzunlu bir sistemle (Javtokas-Songaila) oynamayı tercih etti. Kerem Tunçeri'nin beyin sarsıntısı geçirerek oyunu terketmesinin ardından gelen bölümde, Litvanya pota altında müthiş bir üstünlük sağladı. Türkiye'nin verdiği bazı boşluklar utanç verici hal aldı çeşitli zamanlarda. Orhun Ene'nin ilk iki maçta hem ribaund katkısı, hem savunma çabası hem de hücumdaki opsiyonlarıyla dikkat çeken ismi Enes Kanter'e son çeyrekte hiç şans vermemesi tam bir fiyaskoydu. Ömer Aşık pota altında çok yalnız kaldı ve tek başına verdiği savaşı kaybetti. Hidayet Türkoğlu hala kendinde değil, artık silkelenip kendine gelmesi gerekiyor. Ben koç Ene'nin yerinde olsaydım, Hido'yu rest çekmek için benche oturtur, Kerem(Ender)-Ömer Onan-Ersan-Enes-Ömer Aşık şeklinde bir beşle son çeyreği oynardım. Ömer Onan'ın yorulduğu anlarda da Sinan Güler kullanılıp enerjisiyle takıma hayat verebilirdi. Ancak koç Ene kendisini hiç düşünmedi maçta. Grubun diğer maçında ise Polonya, Portekiz'i mağlup etmeyi başardı.

B Grubu'nda sürpriz yaşanmadı. Sırbistan, ilk iki maçta hayal kırıklığı yaratan İsrail'in nispeten gelişen oyununa üstünlük kurmayı bildi ve üçte üç yaptı. Önceki maçta takıma liderlik eden ikili, Nenad Krstic ve Dusko Savanovic yine maça damgalarını vurdular. Takımın lideri Milos Teodosic'in şu ana kadar kendisini pek zorlamasına ihtiyaç duymadı Sırplar, Teodosic yalnızca doğru pasları veriyor şu sıralar. Bu da takım içinde yan opsiyonları çıkartmakta çok başarılı olduklarının bir göstergesi. İlk maçta Macvan ve Tepic yan opsiyon olarak ortaya çıktılar, bu maçta Keselj. İsrail'in oyununun bir anda seviye atlamasındaki en büyük sebep, Yotam Halperin'in nihayet düzgün bir maç çıkartmış olması kesinlikle. Rolü çok büyük takımda. Söylediğimi tekrarlıyorum, Sırbistan'ın grubu süpürmesini bekliyorum. Günün bir diğer önemli maçında Fransa, Almanya'yı devirdi. İki önemli NBA All-Star'ını karşılaştıran maçta gülen Tony Parker ve yandaşları oldu. Parker kesinlikle takımını sırtlamayı başarıyor, turnuvaya kafa olarak çok iyi konsante olmuş. Bugün de 32 sayıyı gönderdi Almanya'ya karşı. Önceki iki maçta Almanya'nın galibiyetlere ulaşmasında sebep, Kaman-Nowitzki pota altı ikilisinin rakip pota altında terör estirmesiydi. Bu kez Joakim Noah-Boris Diaw ikilisiyle karşılaşan Alman ikili, dominasyon yaratamadı. Nowitzki dış şutuyla yine skorları buldu ama Kaman yalnızca 8 sayı 5 ribaund üretebildi. Almanya'nın pota altı silahlarını kilitlediğiniz sürece, onları yenmeniz çok kolay. Grubun diğer maçında iki şutör takım, İtalya ve Letonya karşılaştı. İtalya'da Andrea Bargnani turnuvanın şu ana kadarki en çarpıcı performansını göstererek 36 sayı attı. Serbest atışlardaki önemli fark da İtalya'ya galibiyeti getirdi.

Eurobasket'te heyecan, yarın C ve D gruplarındaki üçüncü maçlarla sürecek.

---------------------------------------

GÜNÜN LİDERLERİ

Sayı

1. Andrea Bargnani (İtalya) : 36
2. Tony Parker (Fransa) : 32
3. Dusko Savanovic (Hırvatistan) : 24
4. Pau Gasol (İspanya) : 21
5. Ersan İlyasova (Türkiye) : 20

Ribaund

1. Ömer Aşık (Türkiye) : 13
2. Daniel Clark (Büyük Britanya) : 12
3. Marc Gasol (İspanya) : 11
4. Elishay Kadir (İsrail) : 10
5. Danilo Gallinari (İtalya) : 9

Asist

1. Afik Nissim (İsrail) : 9
2. Sarunas Jasikevicius (Litvanya) : 7
3. Devon van Oostrum (Büyük Britanya) : 6
4. Tony Parker (Fransa) : 6
5. Marc Gasol (İspanya) : 5

Blok

1. Andrea Bargnani (İtalya) : 3
2. Ömer Aşık (Türkiye) : 2
3. Daniel Clark (Büyük Britanya) : 2

Top Çalma

1. Yotam Halperin (İsrail) : 5
2. Marco Belinelli (İtalya) : 4
3. Filipe da Silva (Portekiz) : 4

---------------------------------------

GÜNÜN PERFORMANSLARI

Andrea Bargnani (İtalya) : 36 Sayı - 7 Ribaund - 0 Asist
Tony Parker (Fransa) : 32 Sayı - 6 Asist - 4 Ribaund
Dusko Savanovic (Hırvatistan) : 24 Sayı - 7 Ribaund - 0 Asist
Marc Gasol (İspanya) : 18 Sayı - 11 Ribaund - 5 Asist
Pau Gasol (İspanya) : 21 Sayı - 6 Ribaund - 2 Asist

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder