11 Haziran 2012 Pazartesi

2012 NBA Finalleri : Heat vs. Thunder Tahminim

Doğu ve Batı Konferans Finalleri hakkındaki öngörülerimin sonuçlarına bakalım NBA Finalleri hakkında konuşmadan önce.

(2) Miami Heat - Boston Celtics (4)

Tahmin : 4-3
Sonuç : 4-3

Başarılı tahmin yaptığım bir seri oldu. Aslında bu şekilde yedinci maça kalmasını beklemiyordum. Beşinci maçta Heat'in kendi sahasında Celtics'e kaybederek seride 3-2 geriye düşmesi birçoklarının Heat'le dalga geçmesine, bayat LeBron şakalarını tekrar gün yüzüne çıkartmasına sebep olmuştu. Ancak iş bu insanların istediği gibi gitmedi, LeBron James altıncı maçta tarihi bir performans göstererek takımına galibiyeti getirdi, son maçta da inancıyla Heat tecrübeli Celtics'i yıktı. Çok çok büyük bir testten geçtiler ve müthiş bir motivasyonla gelecekler NBA Finalleri'ne.

(1) San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder (2)

Tahmin : 2-4
Sonuç : 2-4

Sürpriz mi ? Benim için değil. Thunder'ın patlayıcı gücünün Spurs'ü yalpalatacağını söylemiştim, öyle de oldu. 2-0 öne geçtikten sonra Spurs üçüncü maçı kaybedip galibiyet serisinin sonuna gelince tüm ivmesini kaybetti ve sonraki üç maçı da Thunder söktü aldı. Genç, tecrübesiz denilen takımın gösterdiği performans veteran takım Spurs'ü Playoff dışına itti, bundan daha büyük bir yanıt olamazdı herhalde.

-----


(2) MIAMI HEAT vs. OKLAHOMA CITY THUNDER (2)

Beklenen final. Sürpriz olmadı ve ligin en kaliteli iki ekibi finale kadar kazasız gelmeyi başardılar. Kimileri kaza olmamasını NBA'in bu finali önceden programlamasına (açık ara en fazla reklamı yapılabilecek final olduğundan dolayı) bağlasa da mantıklı insanlar olarak bunu böyle düşünmüyoruz açıkçası. 
 
Birçokları Heat'in pota altı sıkıntısının ya da LeBron-Durant eşleşmesinin sonucunun serinin kaderini çizeceğini iddia etse de bana kalırsa burada kritik olan maddeler şunlar :
1. Westbrook-Wade katkı yarışı. Bu iki oyuncu savunmada birbirlerini almayacaklar çünkü ikisinin de hücumdaki katkısı çok çok önemli. Wade'i Sefolosha, Westbrook'u Chalmers savunacak. Sefolosha harika bir dış savunmacı, Chalmers da istikrarsız olsa da fena değil. Burada kritik nokta şu, Sefolosha genellikle maçların ilk yarılarında yaptığı savunmayla takımına ivme veriyor, ancak D-Wade zaten ilk yarılarda kendini saklayan bir oyuncu olduğundan bir pasifize olma izleyebiliriz Thunder'ın stratejisinde. İkinci yarının büyük kısmında James Harden oynayacak ve Wade'in Harden'a karşı savunmada büyük avantajı bulunuyor. Westbrook için ise aynı değişim söz konusu değil.

2. Chris Bosh. Celtics serisinde ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlattı bizlere. Bosh Heat'te muhtemelen bu seride ilk beşe geri dönecek. Heat'in maçın genelinde oynayabileceği iki sistem var. Birincisi Bosh-Haslem-James-Wade-Chalmers beşi, ikincisi Bosh-James-Battier-Wade-Chalmers beşi. İlk ekipte hem Bosh hem Haslem orta mesafe tehdidine sahip olduğundan pota altında sabit kalan Perkins'in problem yaşaması mümkün. İkinci beşte ise Battier'ı Durant'in başına verip James'in hücumda çok daha aktif olması sağlanabilir. Ibaka atlet olsa da James'i postta durdurabilecek birebir savunma becerisine sahip değil.

3. Serge Ibaka vs. Heat Rol Oyuncuları. Ibaka bu seride hem savunmada caydırıcı olmak zorunda (penetreleri keserek) hem de hücumda sıfır olmamak. İş tamamen Durant-Westbrook-Harden'a kalırsa Thunder'ın hiçbir avantajı kalmayacak. Keza Heat'te de bu üçlüyü dengeleyebilecek James-Wade-Bosh bulunuyor. Ibaka eğer sağlam bir orta mesafe şutu bulursa Haslem'ın ceza şutörlüğünü kapatma şansına sahip. Bu da başarılı olursa geriye yalnızca tek bir şey kalacak, Heat'in dıştan ceza şutları. Battier, Chalmers, Miller ve Jones eğer oyuna girdiklerinde buldukları üçlükleri istikrarlı şekilde sokarsa Heat bir adım daha öne çıkmış olur.  

Her ne kadar pozisyon pozisyon bakıldığında Thunder'ın daha fazla alternatifi varmış gibi görünse de daha fazla alternatifi olan taraf Heat. Çalışması gereken taraf Thunder keza Heat'in sistemi çok daha oturmuş durumda ve kendi sistemlerinin başarılı olması için kesinlikle bir ritim yakalamaları gerekiyor. Sağlam bir savunma takımı olarak Heat rakibini ritme sokmama konusunda çok başarılı. 

Ben seriyi Heat'in 4-2 kazanacağını, LeBron James şakalarının nihayet sona ereceğini düşünüyorum. Keyifli bir seri olacağı kesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder