28 Nisan 2012 Cumartesi

NBA 2011-2012 Normal Sezonu Batı Özeti


1. SAN ANTONIO SPURS (50-16)

NBA'de istikrar denince akla ilk gelen takım, San Antonio Spurs yine Spurs'lüğünü yaptı. Geçen sezon beklenmedik şekilde istikrarıyla Batı'da ilk sırayı elde eden Spurs'ün, bu sezon daha da yaşlanmış kadrosuyla Batı'da ilk beşte bile olamayabileceği konuşulmaktaydı. Ancak Gregg Popovich ve öğrencileri, Batı'daki istikrarsızlığı kendi istikrarlarıyla yırttı attı ve üstüste ikinci kez ilk sırayı elde etmeyi başardı. Spurs aynı zamanda 66 maçlık sezonda kazandığı 50 maçla, 13. kez üstüste sezonu 50 maç ve üstü galibiyetle bitirdi. Bu başarıyı elde edebilmiş başka hiçbir takım yok. Kadro çok geniş ve kadronun en dikkat çekmeyen elemanından bile maksimum verim alınıyor. Popovich bu sezon yılın koçu seçilmeyi gerçekten fazlasıyla hak etti, seçilmezse çok yazık olur.

Yılın Oyuncusu : Tony Parker : 18.2 Pts - 2.9 Reb - 7.7 Ast - 0.1 Blk - 1.0 Stl - %48 FG

2. OKLAHOMA CITY THUNDER (47-19)

Genç Oklahoma City Thunder artık tecrübe kazanıyor ve bu sezon gerçek anlamda bir şampiyonluk favorisiler. Batı'da ilk sırayı almaları bekleniyordu ancak sezon içinde yaşanan bazı düşüşler istikrarlı Spurs'ün gelip onları geçmesine sebep oldu. İşler iyi gidiyor ancak Spurs ve Clippers'a karşı sezon içinde oynanan maçlarda takımın çözümsüz kalmış olması Playoff adına hoş sinyaller vermiyor.

Yılın Oyuncusu : Kevin Durant : 28.0 Pts - 8.0 Reb - 3.5 Ast - 1.2 Blk - 1.3 Stl - %49 FG

3. LOS ANGELES LAKERS (41-25)

Lakers inişli çıkışlı bir sezon geçirdi. PG problemlerini takasın son gününde Ramon Sessions'ı alarak çözdüler ancak hala Sessions takıma tam olarak oturmuş değil. Kobe Bryant beklediğim gibi Mike Brown'un gelişiyle çok daha fazla şut kullanmaya başladı ve takımın çehresi değişti. Bunun yanında her ne kadar istatistikleri ve liderliğiyle MVP yarışında Kobe Bryant önde olsa da, Andrew Bynum'ın performans artışının Lakers için daha önemli olduğunu düşünüyorum ve yılın oyuncusunun aslında Bynum olduğunu söylüyorum. Gasol'ün istikrarlı performansı da atlanmamalı. Lakers kağıt üstünde çok güçlü hala ancak parkeye konan performans henüz şampiyonluk adayı olmak için yeterli değil.

Yılın Oyuncusu : Andrew Bynum : 18.7 Pts - 11.8 Reb - 1.4 Ast - 1.9 Blk - 0.5 Stl - %55 FG

4. MEMPHIS GRIZZLIES (41-25)

Geçen sezon Playoff'ta önemli işler başaran Memphis Grizzlies'in bu sezon daha yüksek bir sırada olması kaçınılmazdı. Sekizinci sıradan dördüncü sıraya kadar yükselmeyi başardılar. Sezonun büyük kısmında 6-7 hattındalardı ancak istikrarlarıyla sezonun son haftasında Clippers'ı da geride bırakarak dördüncü sırayı ele geçirdiler. Savunmalarıyla gerçekten sağlam bir takımlar. Hücumda da alternatifleri var. Zach Randolph sezonun büyük bölümünü sakatlığı sebebiyle kaçırdı ve hala kendine gelebilmiş değil. Playoff'ta yapacakları çok önemli.

Yılın Oyuncusu : Marc Gasol : 14.6 Pts - 8.9 Reb - 3.1 Ast - 1.9 Blk - 1.0 Stl - %48 FG

5. LOS ANGELES CLIPPERS (40-26)

Chris Paul'ün gelişiyle kuşkusuz ligin en dikkat çekici takımı halini alan Los Angeles Clippers, yıllar sonra ilk kez Playoff yapmayı başardı. Ancak birçok zaman iş tamamen Chris Paul'e kaldı, Blake Griffin de istatistiklerini korudu. Çok önemli çıkış beklediğim DeAndre Jordan bu işi beceremedi, Chauncey Billups sezonun başlarında kaybedildi ve sezona iyi giren Caron Butler istikrarı koruyamadı. Bu da Clippers'ın istikrarsızlığına sebep oldu. İlk dörtte olmaları kesin gibiyken istikrarsızlıkları yüzünden Grizzlies gelip onları geçiverdi. Paul'ün sakatlık problemini de düşünürsek Lob City için gelecek sezon daha net bir hedef gibi görünüyor.

Yılın Oyuncusu : Chris Paul : 19.8 Pts - 3.5 Reb - 9.1 Ast - 0.1 Blk - 2.5 Stl - %47 FG

6. DENVER NUGGETS (38-28)

Ligin en derin kadrolarından birisine sahip olan Denver Nuggets, bu kadroyu çok iyi kullanarak sezona harika girdi. Bir dönem ikinci sıraya dahi oturmayı başardılar. Ancak Danilo Gallinari'nin sakatlığından sonra büyük bir düşüşe geçtiler ve bir ara Playoff resminin dışına dahi çıktılar. Sezonun son iki ayında nispeten daha oturmuş ve ne yaptığı belli olan bir takım halini alarak altıncı sırayı emniyet altına almayı becerdiler. Belki çok dikkat çekmiyorlar ancak kesinlikle arıza çıkartma potansiyeli yüksek bir ekip. Nene'yi sene içinde göndererek salary cap yeri açtılar, bu da hedeflerinin önümüzdeki sezonlarda olduğunun bir göstergesi.

Yılın Oyuncusu : Ty Lawson : 16.4 Pts - 3.7 Reb - 6.6 Ast - 0.1 Blk - 1.3 Stl - %48 FG

7. DALLAS MAVERICKS (36-30)

Son şampiyon Dallas Mavericks, kadronun yaşlılığının farkında. Takım Tyson Chandler ve J.J. Barea'yı kaybederek zayıfladı ve yaşlanan parçaların verimi düştü. Playoff'a oyuncularını saklama çabası içine girdiklerinden sıralamada yerleri giderek düştü. Tecrübeleriyle yine Playoff'ta beklenmedik işler yapmayı planlıyorlar ancak Mavs'te ben o ışığı görmüyorum. Yazın yeniden yapılanan bir Mavs görmemiz olası.

Yılın Oyuncusu : Dirk Nowitzki : 21.6 Pts - 6.8 Reb - 2.2 Ast - 0.5 Blk - 0.7 Stl - %45 FG

8. UTAH JAZZ (36-30)

Utah Jazz çok fazla değişmeli bir sezon geçirdi. 2011 Draftı'nda Enes Kanter'i aldıktan sonra çok lüks bir pota altı rotasyonuna sahip oldular, takımın diğer pozisyonlardaki eksikliklerini düşününce bir takas bekledi herkes. Ancak Jazz takımı bozmama kararı aldı. Sezon iyi başladı, bir ara üçüncü sıraya kadar yükseldiler ancak sezonun ortalarına doğru Playoff resminin dışına çıkıldı. Deron Williams-Carlos Boozer'lı ekibin dağılışının ardından yeniden yapılanma içinde olan Jazz'in hedeflerini sonraki sezonlara koyduğunu söylemek mümkün, ancak sezonun son bölümünde Playoff'a girmek için yaptıkları atak göz kamaştırıcıydı.

Yılın Oyuncusu : Al Jefferson : 19.2 Pts - 9.6 Reb - 2.2 Ast - 1.7 Blk - 0.8 Stl - %49 FG

9. HOUSTON ROCKETS (34-32)

Ne yaptığı belli olmayan bir ekip daha. Houston Rockets şu anda Playoff'u hep zorlayabilecek bir kadroya sahip ancak Playoff'a girse bile tehdit yaratacak durumda değil. İyi bir kadroları var ancak geleceği olmayan bir kadro bu. Planı olmayan diğer takımlar gibi uzun vadede tutunabilecekleri bir yetenekleri de yok. Takım lidersiz. Bu takımın acilen net bir takas içine girmesi gerekiyor, başka türlü kurtuluş yakın görünmüyor. Yazın Deron Williams'ı almaya çalışarak kendilerine bir yön çizme uğraşına girebilirler ancak Kyle Lowry ile Goran Dragic'in PG pozisyonunda çok iyi bir yıl geçirdiğini unutmamak gerek.

Yılın Oyuncusu : Kyle Lowry : 14.3 Pts - 4.6 Reb - 6.6 Ast - 0.3 Blk - 1.6 Stl - 0.3 Blk - %40 FG

10. PHOENIX SUNS (33-33)


Plansız bir başka takım olan Phoenix Suns'ın bu sezon Draft'ta yüksek sıradan seçim yapabilmek için bilerek maç kaybedip son sıralarda olacağını düşünmüştüm. Onlar Steve Nash liderliğinde bir kere daha Playoff'u zorlama derdine düştüler, olmadı. Şimdi ne yapacaklar ? Nash'in yazın kontratı bitiyor ve takımda kalmama olasılığı var. Uzun vadede gerçek anlamda güvenebilecekleri genç yetenek olarak yalnızca çaylak yılını tamamlayan Markieff Morris'i görebiliyoruz. 2012 Draftı'nın derin oluşu onlara çok yarayacak çünkü orta sıralardan bile seçim yapsalar yıldız adayı bulacaklar. İşler Suns için şu anda çok karışık görünüyor.

Yılın Oyuncusu : Marcin Gortat : 15.4 Pts - 10.0 Reb - 0.9 Ast - 1.5 Blk - 0.7 Stl - %55 FG

11. PORTLAND TRAIL BLAZERS (28-38)

Kesinlikle sezonun en büyük hayal kırıklığı. Rahatlıkla Playoff yapabilecek, hatta ilk beşte yer alabilecek bir takımken 11. sıraya kadar düştüler. Yine de şöyle bir senaryo var : Blazers bunu bilerek yaptı. Brandon Roy ve Greg Oden'ın sakatlıkları yüzünden çok ümit vadeden takım dağıldı. Roy emekli oldu, Oden da doğru düzgün maça çıkamadığı için serbest kaldı. Big Three olması planlanan üçlüden geriye yalnızca LaMarcus Aldridge kaldı. Aldridge iyi bir gelişim gösterdi ve liderlik rolüne alıştı. Sezon içinde Nets'le yapılan takasla alınan Draft hakkı çok önemliydi. Kendi hakları ve Nets'in haklarıyla alınacak iki üst düzey oyuncu, Blazers'ı bir anda yukarıya taşır. Nicolas Batum, Jamal Crawford, Raymond Felton, J.J. Hickson gibi kaliteli parçaların, Jonny Flynn, Hasheem Thabeet, Luke Babbitt gibi kazanılabilecek genç yeteneklerin, Elliot Williams, Nolan Smith gibi şans bekleyen gençlerin olduğu bir takımdan bahsediyoruz. Blazers seneye Batı'da ilk üçte olursa açıkçası hiç şaşırmam.

Yılın Oyuncusu : LaMarcus Aldridge : 21.7 Pts - 8.0 Reb - 2.4 Ast - 0.8 Blk - 0.9 Stl - %51 FG

12. MINNESOTA TIMBERWOLVES (26-40)

Ligin yeniden yapılanan takımlarından Minnesota Timberwolves, çaylağı Ricky Rubio'nun yarattığı sansasyon ve Kevin Love'ın iyiden iyiye süperstarlığa yaklaşmasıyla Playoff'u zorlar hale gelmişti. Ancak Rubio'nun şanssız şekilde sakatlanıp sezonu kapatmasının ardından takım tepetaklak oldu ve bir anda gerilere düştü. Draft hakları New Orleans Hornets'a ait olduğundan seçimleri yoktu, ancak Utah Jazz Playoff yapmayı başardığı için Jazz'ın hakkını aldılar. Kevin Love, Ricky Rubio, Derrick Williams, Michael Beasley, Wesley Johnson, Anthony Randolph ve büyük gelişme kaydeden Nikola Pekovic'in yanına eklenecek bir başka yetenek, Wolves'u Playoff'a sokacaktır seneye.

Yılın Oyuncusu : Kevin Love : 26.0 Pts - 13.3 Reb - 2.0 Ast - 0.5 Blk - 0.9 Stl - %44 FG

13. GOLDEN STATE WARRIORS (23-43)

Golden State Warriors adına bu sezonun iki önemli olayı vardı. Birincisi yürümeyeceği belli olan Stephen Curry-Monta Ellis ikilisinin dağıtılması oldu. Ellis gönderilerek uzun süredir devam eden pivot sıkıntısının çözülmesi adına Andrew Bogut alındı, yola Stephen Curry'le devam edildi. Şutör çaylak Klay Thompson'a güvenildi. Curry ve Bogut'un sakat olması sebebiyle takımın liderliğini bu sezon David Lee üstlendi. İkinci önemli olay ise yaptıkları ağır tanking oldu. Warriors'un Draft hakkı eğer ilk sekiz dışında olursa Jazz'a gidecekti. Bunu istemeyen Warriors, Nisan ayında bilerek maç kaybetme yoluna gitti, hatta son maçına beş çaylakla çıkarak bu işi iyice abarttı. Sonuçta muhtemelen haklarını alacaklar ve geleceğe umutla bakacaklar. Warriors için en önemli soru ise tabii ki şu : Curry ile Bogut sağlıklı olacaklar mı ?

Yılın Oyuncusu : David Lee : 20.1 Pts - 9.6 Reb - 2.8 Ast - 0.4 Blk - 1.0 Stl - %50 FG

14. SACRAMENTO KINGS (22-44)

Ligin en potansiyelli kadrolarından birine sahip olan Sacramento Kings sistemsizlik yüzünden iyi işler çıkartamıyor. DeMarcus Cousins kafa problemlerini aşmaya başladı ve mükemmel bir ikinci sezon geçirdi. Ancak çaylak sezonunda büyük sansasyon yaratan Tyreke Evans'ın beklenen gelişmeyi kaydedememesi takımın umutlarına sekte vurdu. Yine de ellerinde çok iyi bir ekip var. Cousins, adı takas dedikodularında geçse de Evans, Marcus Thornton, 2011 Draftı'nda 60. sıradan seçilip harika bir çaylak yılı geçiren Isaiah Thomas, aradığı güveni nihayet bulan Terrence Williams, Jason Thompson, beklentilerin altında kalsa da şutörlüğüyle hala önemli bir değer olan çaylak Jimmer Fredette ve yeni yeni ısınmaya başlayan Hassan Whiteside'ın yanına 2012 Draftı'ndan gelecek bir oyuncu koyarak Kings geleceğe bakacak. Tabii asıl önemli konu şu : Kings Sacramento'da kalacak mı ?

Yılın Oyuncusu : DeMarcus Cousins : 18.1 Pts - 11.0 Reb - 1.6 Ast - 1.2 Blk - 1.5 Stl - %44 FG

15. NEW ORLEANS HORNETS (21-45)

CP3'nin takımdan ayrılışının ardından yeni bir yola giren New Orleans Hornets, an itibariyle 2012 NBA Draftı'na bakıyor kuşkusuz. Kendi hakları ve Wolves'un haklarıyla doğru seçimleri yapıp, Eric Gordon'ın yanına koymak istiyorlar. Salary cap konusunda rahatlıkları var, yetenekleri gençleri de. Kötü bir sezon geçirdiler, evet, ancak birçok kötü takım gibi en azından plansız ve kararsız değiller.

Yılın Oyuncusu : Jarrett Jack : 15.6 Pts - 3.9 Reb - 6.3 Ast - 0.2 Blk - 0.7 Stl - %45 FG

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder