21 Nisan 2012 Cumartesi

Tanking Takımlar


Tanking, bir takımın Draft'ta yüksek sıralardan seçim yapabilmek için bilerek maç kaybetmesi ve sıralamada gerilemesi anlamına geliyor. Çok yaygın bir strateji olmakla birlikte etik yönünün tartışmalı olması sebebiyle fazla kullanılmıyor.

2011-2012 NBA Sezonu'nda net şekilde tanking yapan takımlar gördük. Charlotte Bobcats bu satırları yazdığım sırada 7-55'lik bir G-M oranına sahip ve son 19 maçını kaybetti. Takımları bu kadar kötü sonuçlar alacak kadar kötü değil, ortada genel bir tanking olayı olduğu kesin. Aynı durum Doğu'nun sondan ikincisi Washington Wizards için de geçerli. Kadroları bu kadar kötü oranlar yakalayacak bir kadro değil.

Ancak şu dönemde en ön plana çıkan tanking takımlar Golden State Warriors ve Cleveland Cavaliers. Cleveland Cavaliers Şubat ayında Playoff'u zorlayan bir takım iken, Mart ayını 4-13, geçti, Nisan ayında da 4-8 yaptılar. Bu dönemde 9 maçlık bir mağlubiyet serileri bulunduğunu da ekleyelim. Cavaliers geçen sezon LeBron James ayrıldıktan sonra zaten D-League'den hallice kadrosuyla biraz da tanking yapıp ilk sırayı almıştı. (bu hakkı Clippers'ın hakkıyla almış olsalar da) Bu derin drafttan da sağlam bir parça alıp Kyrie Irving ve Tristan Thompson'la birleştirmek istedikleri çok açık.

Golden State Warriors ise son yıllarda görülmüş en net tankinglerden bir tanesini yapıyor. Warriors'un 2012 hakkı Utah Jazz'a ait ancak ilk sekiz korumalı. Hakkını Jazz'a vermek istemeyen Warriors Nisan ayında tek maç dahi kazanmadı, yedi maç üstüste kaybettiler. Şu anda da haklarını ellerine almış durumdalar. Monta Ellis'in takas edilişinin ardından Warriors kendine yeni bir yol çizmeye karar verdi. Stephen Curry, Klay Thompson ve Andrew Bogut'un yanına drafttan bir parça bulup iddialı olmak istiyorlar, planları gayet açık. Başarılı olurlar mı, orası meçhul.

Sezonun sonuna yaklaşırken tanking yapan takımları görmek zaten beklenebilecek bir şeydi, keza 2012 Draft'ı çok kuvvetli geliyor. Kimin yetenek kapma yarışından galip çıkacağını zaman gösterecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder