17 Nisan 2012 Salı

Westbrook Thunder'a Zarar Veriyor Mu ?


Yalnızca üç yılda ligin dibinden zirvesine yükselen ve adını şampiyonluk adayları arasında yazdıran Oklahoma City Thunder'da 2011 Playoffları'nın ardından bir soru gündeme geldi. Russell Westbrook Thunder'a zarar mı veriyor ?

Geçen sezon yaptığı çıkışla adını ligin önde gelen "süperstar-altı" seviye oyuncuları arasına yazdıran Westbrook, Playofflar'a kadar Kevin Durant'in en büyük yardımcısı olarak gösteriliyordu. Ancak özellikle Grizzlies serisinde başlamak üzere Westbrook'un kontrolsüz bir görüntüye geçişi resmi bir anda kararttı. Thunder'ın Mavericks'e teslim oluşunda aranan günah keçisi bulunmuştu.

Westbrook'un atletik, skorer ve güçlü oyunu yaptığı asist sayısını düşürdüğünden birçokları Westbrook'un gerçek bir PG olmayıp UCLA'de olduğu gibi SG oynaması gerektiğini savundu. Ancak gözden kaçırılan nokta, oyun kurucunun görevlerinin sağlanıp sağlanmadığıydı. Oyun kuruculuğu yapılan asistlerden ibaret gören bazı eleştirmenler, Westbrook'un kaliteli Thunder kadrosunda yaptığı asist sayısını düşük bularak işi Durant'in Westbrook'u sevmediğine dahi vurdular, ikilinin iyi anlaştığı bilinmesine rağmen.

Aslında oyunun ayrıntılarına bakılırsa Russell Westbrook'un gerçekten çok başarılı bir oyun kuruculuk sergilediğini görmek mümkün. Oyun kurucusunun temel görevinin takım arkadaşlarına fırsatlar yaratmak olduğunu düşünürsek, Westbrook'un bu konuda ligin en iyilerinden olduğunu görebiliriz. Hızı, gücü ve korkusuzluğuyla penetrelerinde savunmayı parçalayan RW, savunmayı dağıttığında Thunder hücumu üç farklı opsiyon kazanıyor :

1 ) Westbrook içeri girdikten sonra pota altı oyuncuları Ibaka ve Perkins içeri gömülerek tüm dikkati pota altına çekiyorlar. Bu anda dışarı olan Kevin Durant veya James Harden boş bir ceza şutu şansı buluyor.

2 ) Savunmanın Durant'e konsantre olduğu anlarda Westbrook içeri girdiğinde Perkins savunmacısını itiyor, Ibaka'nın savunmacısı Westbrook'a kaydığı için Ibaka boş orta mesafe şutu şansı buluyor.

3 ) Westbrook içeri ani giriş yaptığında afallayan savunma Durant, Harden ve Ibaka'yı kapatma derdine düşünce Westbrook rahat bir şut şans buluyor ya da Perkins boş bir smaç şansı yakalıyor.

Eğer olay gerçekten takım arkadaşlarına fırsat yaratmak ise Westbrook'a sallamanın bir manası yok. Westbrook'a sallayanların kullandığı en büyük argümanlardan biri "Sayı ortalamasını yükseltiyor, asist yapamıyor, takım umurunda değil." olduğundan bu teorinin içi boşluğu kolaylıkla anlaşılabiliyor. Keza sayı ortalamasını yükseltmekle asist ortalamasını yükseltmek arasında bir fark yok. Olay tamamen takıma verim sağlayıp sağlayamamakla ilgili. Thunder'ın Westbrook'tan istediği bunu yapması, o da doğruyu yaparak takımına verim sağlamaya devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder